Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) araştırmasına göre Mayıs ayında gıda fiyatları aylık yüzde 2,23, yıllık ise yüzde 72,18 arttı. Buna göre dört kişilik bir ailenin yemek ve barınma giderlerini kapsayan açlık ve yoksulluğun sona ermesi de arttı.
Türk-İş: Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.362,01 TL’ye, yoksulluk sınırı 33.752,49 TL’ye yükseldi.
Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ‘gıda’ için yapması gereken taban harcama fiyatındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,23 arttı.
Türk-İş’in yaptığı değerlendirmede, vatandaşların gıdada tasarruf noktasına geldiği, öğün sayısının azaldığı, daha az ve daha kalitesiz beslendikleri belirtildi.
TÜİK’in açıkladığı 2021 verilerinde yüzde 14,4 olan yoksulluk oranının da 12 milyon kişinin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.
Türk-İş’in hesaplamasına dayalı ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre 2023 Mayıs ayı prestijiyle süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde gerilerken, peynirde yüzde 3 arttı. Süt fiyatı değişmedi.
Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum artefaktlarının bulunduğu kümede bir ayda balık yüzde 5, tavuk ta yüzde 6 arttı.
Ekmek ve tahıllar grubunda bir ayda pirinç yüzde 7, un yüzde 13 arttı. Bulgur fiyatı yüzde 12 düştü. Makarna fiyatı değişmedi. İrmik fiyatı sınırlı geriledi. Ekmek fiyatı aynı kaldı.
Yaş sebze-meyve kümelenmesinde taze soğan ve marul gibi yeşil soğan ile pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin sokak pazarlarında fiyatları yüzde 20 arttı.
Uçucu yağ eserlerinin yer aldığı kümede son bir ayda ayçiçek yağında ortalama yüzde 3, zeytinyağında ise ortalama yüzde 4 artış oldu. Tereyağında değişiklik olmadı, margarin fiyatı yüzde 3 düştü.
Son kümede yer alan besinlerden tuz, baharat, ıhlamur, zeytin, şeker ve pekmez fiyatlarında ise değişiklik olmadı. Salça fiyatı sonlu bir seviyede düştü. Reçel hafif seviyedeydi, çaya yüzde 5, bala yüzde 10 zam yapıldı.